Skrald både i rummet og i verdens have

Levende lys i hjemmet – lille guide

Foto: Beeliving.dk

Foto: Beeliving.dk

Jeg elsker stearinlys, for det giver en dejlig varm stemning i hytten. En dag fik jeg set op i loftet, hvor jeg kunne se alt det, der blev brændt af lyset stige op og ud i lokalet. Når man brænder noget af, vil der naturligvis komme en form for partikler… Det havde jeg bare ikke tænkt så meget over før, så jeg besluttede mig for at tjekke, hvilke lys der er mindst farlige for indeklimaet… Og det viste sig at være en jungle.

Soyalys og bivoks er umiddelbart bedst
Faktisk troede jeg, at paraffinlys ville være værst, men Bolius skriver, at de er bedre end stearinlys. I hvert fald tyder det på, at man skal holde sig fra begge dele, og at det bedste skulle være soyalys eller bivokslys.

Bolius opfordrer til at købe lys af vegetabilsk olie (palmeolie), men som mange af læserne skriver, så er orangutangerne truet, fordi man rydder regnskov for at få fat i olien. Så det er umiddelbart ikke bæredygtigt at købe lys af vegetabilsk olie.
Nogle køber ikke bivokslys, fordi de synes, de lugter og fordi de kommer fra dyr.
Flere anbefaler elektriske lys, men de kan bare ikke erstatte levende lys, synes jeg, og så bruger vi jo bare batterier istedet.

Uanset hvilket lys, du vælger, bør det i hvert fald være økologisk 🙂

Tips
Hvis du som jeg gerne vil blive ved med at bruge levende lys, er der her nogle tips fra taenk.dk:

  • Vælg lys med den rigtige form. Fyrfadslys forurener lidt mindre end andre typer. De brænder langsommere på grund af deres form og spreder derfor færre partikler over tid end både bloklys og stagelys. Men det gælder kun, hvis du ikke tænder mange fyrfadslys i stedet for eksempelvis 1 stagelys. Antallet af lys har betydning for antallet af sodpartikler.
  • Klip vægen ned, så den ikke er så lang. En kraftig flamme betyder mere sod og flere partikler, og den første afbrænding af vægen er værst.
  • Beskær kanterne på bloklyset, så flammen ikke brænder langt nede i et hul. Mindre ilt til flammen betyder mere sod.
  • Lad ikke lys stå i træk eller over en varm radiator. Hvis flammen blafrer, spreder lyset flere partikler.
  • Sluk lyset med en lyseslukker eller mellem to fingre i stedet for at puste det ud.
  • Luft godt ud efter at du har slukket lyset. Rådet gælder også, selv om du bor ud til en trafikeret gade – der er stadig langt færre partikler ude end inde efter en omgang stearinlyshygge.
  • Undgå lys med parfume, glimmer eller gele.
  • Brug aldrig lukkede stager og lygter indendørs – nogle former for lyslygter kan ikke tilføre nok luft til lysene, og så soder de mere. Andre lygter kan afgive giftige stoffer fra metaloverflade eller maling, når lysene varmer dem op.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skrald både i rummet og i verdens have