Giv dit tøj og dine ting væk

Skrald både i rummet og i verdens have

thumb_IMG_0023_1024 kopi

Foto: Signe Eurén – fra app’en Sky Guide. Blodmåne den 28. september 2015.

Jeg hørte forleden, at vi smider så meget skrald ud i verdens have, at det svarer til en fyldt skraldebil i minuttet. Det er jo absurd!

Når man tænker over det, er det ikke svært at forstå, for når vi køber nye ting, kommer de altid i plastik, som er pakket ind i plastik, som er pakket ind i plastik… Der er plastik overalt hele tiden, og naturen kan ikke nedbryde det – i hvert fald tager det hundredevis af år.

At få den idé at smide skrald i havet, ligger mig meget fjernt, men samtidig er det lidt pest eller kolera, som jeg ser det, for hvis vi brænder det af, skaber det CO2, og det skal vi heller ikke have.

Alt dette skrald kan spores i de fisk, vi spiser, så vi graver vores egen grav ved ikke at tage os sammen. Globalen spår, at der i 2050 vil være mere plastik end fisk i havet. Du kan læse mere her: globalen.dk. Dette burde ikke kun interessere miljøaktivister, men også alle dem, der tænker på penge, for det vurderes, at vores smid-væk-kultur resulterer i spildte plastikmaterialer til en værdi af 120 mio. dollars hvert år, der bare skvulper rundt i verdens have.

Der er to løsninger efter min mening:
Nummer 1 er, at vi stopper med at producere plastik. Der er masser af andre materialer, vi kan bruge – man kan komme langt med papir. I den forbindelse skal vi styre vores forbrug, for vi har ikke brug for, at en lille neglefil kommer i en pakke af plastik, som er 10 gange større end filen. Jeg købte en i Matas forleden, og jeg stod nærmest og grinede og rystede på hovedet for mig selv i butikken.

Nummer 2 løsning er genbrug, og derfor er det så vigtigt at sortere sit affald. Jeg er ikke selv en helgen, og jeg mener, at staten/kommunerne gør det svært for os at tage de rigtige valg. Her hvor jeg bor, er der f.eks. ingen container til metal, og i en 1-værelseslejlighed på 26 km2 er det altså lidt kompliceret at lave sit eget affaldssystem. Løsning 2 kunne godt hænge sammen med løsning 1, for vi må næsten have produceret så meget metal og plastik etc. til at kunne genbruge i mange år frem.

I forbindelse med dette kom jeg til at tænke på universet. Jeg interesserer mig en del for rummet, og jeg har en app kaldet Sky Guide, som er helt fantastisk. Med den kan man se alle stjernebilleder, planeter, månen, solen og andre galakser langt væk. Derudover kan man se rumstationer, satelitter m.m., og størstedelen af gangene, hvor jeg trykker på en satellit, der flyver forbi, står der “Among the largest pieces of space junk”. Så der er OGSÅ skrald i rummet? Jeg havde da tænkt på, at der bliver skudt nogle dele af raketter, når de bliver sendt op osv., men at de ligefrem stadig svæver rundt derude, og ingen tager sig af det… Dét skræmmer mig. Det er jo enormt egoistisk.

Selvom Danmark er et af de lande i verden, der fører på den miljørigtige front, er der for mig at se stadig en kamp, der skal kæmpes, og vi skal alle være med.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Giv dit tøj og dine ting væk