Så er Win-Win på Instagram!

Fertilitetsproblemer pga. hygiejnebind?

Foto: Libresse.dk

Foto: Libresse.dk

Old news for nogen, men jeg vil nævne det alligevel.

For et års tid siden hørte jeg om parfume og andre kemiske stoffer i hygiejnebind. Man skulle tro, at det var løgn, eftersom det ligesom er noget, man skal have ved et af de mest følsomme steder på kroppen – og vigtigste steder.

Men ikke desto mindre er det rigtigt.

Nogen vil sikkert mene, at jeg er mega oldschool og vildt ubæredygtig, fordi jeg stadig bruger bind og ikke er gået over til menstruationskoppen (aka “LadyCup”) endnu. Koppen er ellers 100% win-win! For kun 160 kr. kan du få en OrganiCup, som altså er økologisk, kan bruges i op til 8 timer ad gangen og kan holde i op til 10 år :-O

Koppen er det mest optimale valg i forhold til miljø, og den skulle faktisk være ret genial i aktion. Jeg overgiver mig nok snart til den – måske et kommende projekt in the name of the blog? 😛

Men tilbage til bind…

Imens jeg overgiver mig til koppen, vælger jeg bind uden parfume og andre skadelige stoffer. Jeg har igennem længere tid købt Änglamark, men ellers har jeg altid brugt Libresse. Hvis der er andre, der heller ikke lige har givet sig hen til koppen endnu, kan I kigge med her.

Bind kan, ud over parfume, indeholde klorrester, tungmetaller og sprøjtemidlet glyphosat. Tænk.dk skriver, at man ikke behøver at bekymre sig så meget om kemien, da det forekommer i så lille en grad. Jeg vil nu undgå det alligevel.

“Hvorfor er det så vigtigt at undgå parfume og kemi?” tænker du. Det er det, fordi du kan risikere at udvikle parfumeallergi, og det har man resten af livet. Der er ifølge Greenpeace fundet videnskabeligt bevis på, at der er sammenhæng mellem de kemiske stoffer (som også findes i vores tøj, madprodukter og husholdningsprodukter) og fertilitetsproblemer, kræft, adfærdsproblemer m.m.

Se en fuld oversigt HER, hvor man har rangeret mærkerne efter indholdet af kemi. De bedste har naturligvis fået et grønt mærke, de mindre gode et gult og dem, man bør undgå har fået et rødt mærke. Heldigvis og til min overraskelse har langt de fleste et grønt mærke, nogle få er gule og kun ét er rødt. Jeg har her plukket de mærker, jeg tror, er mest udbredte:

Grøn: Änglamark, men faktisk også et mærke i den helt anden grøft, nemlig Budget Bind
Gul: Libresse Ultra Thin
Rød: Always Ultra med parfume

En Googlesøgning viser, at synderen er Always. Jeg kan læse mig frem til, at de i december 2015 stoppede med at have parfumerede bind i Danmark, men de sælger stadig trusseindlæg med duft. Til at starte med var det ikke tydeliggjort på pakkerne. Mange skulle have haft held med at få pakken byttet til en uden parfume. Blot fordi Always ikke har dem i Danmark mere, kan det være, at de stadig forekommer i butikker, som importerer fra andre lande.

Hvis man vælger bind, der har Svanemærket, skulle man være safe ift. parfume. Astma Allergi-forbundet har udviklet en smart app KEMILEX, hvor man kan slå produkter op og tjekke dem for kemi. Læs mere om den HER.

Jeg kunne gå meget mere i dybden, men jeg vil holde det kort og informativt, så det er nemmere at træffe nogle bedre valg.

Ta’ lige en sniffer, hvis du har Always liggende 😀

 

Kilder: tænk.dk, astma-allergi.dk, madogliv.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Så er Win-Win på Instagram!